| | |

Indian summer

Wat een prachtig weer hebben we toch gehad de laatste dagen. In de ochtenden was het goed fris, maar naar de middag toe heerlijk in de tuin! Vorig weekend hadden we familieweekend bij mijn oom en tante, (daarom toen geen blog) en we zaten ook daar heerlijk buiten. Soms met de kachel aan in het tuinhuis met de deuren open, maar zondagmiddag gewoon lekker klaverjassen in het zonnetje in mijn t-shirt! En het lopen ging me er zoveel beter af ten opzichte van de vorige keer dat ik er was! Ik kon zelfs het vaste rondje met de hond mee wandelen. Ook daar lagen kratten vol appels te geuren en flink veel walnoten te drogen. Ondanks het feit dat onze hond de hele dag op haar eigen manier walnoten raapt, heeft mijn vader toch ook nog flink wat voor onszelf kunnen rapen. In de kas zijn de paprikaplanten zo zwaar dat er af en toe een takje knakt. En als daar dan vier paprika’s aan hangen, moeten we helaas maar paprika’s grillen in de oven en er met de walnoten en wat knoflook deze heerlijke muhammara van maken!

Muhammara – een van oorsprong Syrische saus van paprika’s en walnoten.
Lekker op brood en vlees, of als smaakmaker op een hartige plaattaart!

En met die muhammara en bieten uit de tuin, kunnen we dan weer een lekkere plaattaart maken met zoete aardappel. De zoete aardappel uit eigen tuin heb ik nog even laten staan, want die moet zo lang mogelijk in de grond.

Ook plukte ik pepers: Ik had in een grote pot in de kas twee peperplanten gezet: een Spaanse peper en een Jalapeño. Duidelijk anders van vorm en van smaak. Aan de plant waren sommige pepers al half ingedroogd, dus die konden sowieso geoogst worden. Anderen waren nog niet helemaal rood, dus heb ik nog even laten hangen. Ook geeft de snackpaprika nog een heerlijke opbrengst voor in lunchtrommels. Van een deel van de pepers maakte ik sambal. En pepperspray, want ik ben er nog niet achter hoe ik die sambal moet opbakken zonder het huis voor een halve dag onbewoonbaar te maken. Een jaar of vijf geleden maakte mijn moeder sambal van de scherpe madamme Jeannette’s. Die was zo scherp dat we daar vier jaar mee gedaan hebben. Ik moet nog uitproberen hoe scherp deze is!

Boven spaanse peper, onder Jalapeño pepers
Sambal in de maak
Pepers en snackpaprika’s
Sambal in de pot

We hebben flink meer kunnen oogsten de afgelopen weken: alle appels zijn geplukt en staan in kisten in de schuur. Ook de stoofperen en handperen zijn allemaal binnen en staan in kisten opgestapeld in de schuur. Van wat peren maakte ik deze heerlijke perentaartjes.

Bladerdeegtaartjes met peer en speculoos

Ook de flespompoenen hebben we binnen. Alle tweeëntwintig! Zoonlief poetste ze met liefde schoon samen met zijn opa.

Pompoen ‘Butternut’

De klimbonen waren wel klaar, evenals de komkommers en een deel van de courgetteplanten, dus deze hebben we samen met de pompoenplanten verwijderd. Er staan nu nog twee oude courgetteplanten, de gele, maar je ziet dat de vruchtgroei hiervan nu heel langzaam gaat. De nieuwe courgettes die ik nog gezet heb presteren wisselend. De verste courgette heeft nu een stuk of vier mini vruchten. Als het hierbij blijft weet ik niet of ik het nou echt een meerwaarde vind hebben om daar nog een tweede zaai van te doen. De patisson courgettes bloeien überhaupt nog niet, dus ik vrees dat daar niets meer aan komt.

Vingerdikke courgettes aan een oude plant
Wel iets dikkere maar toch nog mini courgettes aan een nieuwe plant

Alhoewel de tomaten en paprika’s nog wel steeds verder afrijpen, zijn de stamboontjes veel minder productief. De voorlaatste batch had al een duidelijk minder grote opbrengst dan die ervoor, en de laatste batch staat in de platte bak, wel onder glas, maar bloeit pas net. Ik ben benieuwd of de warmte onder het glas veel uitmaakt, of dat het vooral om het afnemende daglicht gaat dat de productie terugloopt.

Nog een laatste aubergine
Nog genoeg tomaten
Paprika’s
Oude stamboontjes
Bloemen in de nieuwe lichting stamboontjes onder glas

Ik moet altijd even wennen aan de herfst. Eerst mis ik de warmte en het licht, maar de herfst betekent ook weer mooie zonsopkomsten zien, heerlijke geuren en frisse stormwinden, en pompoenstoofschotels, pastinaakstamppotten, appeltaart en ander heerlijks. En het helpt ook altijd wel om dingen voor volgend jaar voor te bereiden. Zo zaaide ik vorige week kolen: rode kool, bloemkool, spitskool, broccoli, savooiekool en terug van weggeweest: romanesco. Die zet ik als de tomaten en paprika’s klaar zijn in de kas, waar ze heel langzaam nog wat groeien, en in het voorjaar plant ik ze dan uit in de tuin, dan zijn het hele sterke en hele vroege planten. In het voorjaar wil ik ook nog wel wat zaaien, zodat we niet een hele week elke dag bloemkool hoeven te eten, maar we de oogst wat spreiden.

Zaailingen van de Romanesco kool
Zaailingen van spitskool en bloemkool

En in oktober is er ook nog genoeg te doen! Ik bestelde vorige week nog nieuwe knoflook en overwinterende plantuitjes die geplant kunnen worden. Nog even nadenken wat een slimme plek is, dan kunnen ze er meteen in als ze geleverd worden.

Uit de tuin komt nog genoeg lekkers te eten!

Bleekselderij ‘Pascal’
Rode biet ‘kogel’
Andijvie
Bleekselderij ‘Goudgele zelfblekend’
Snijbiet
Kweperen
Knolselderij
Boerenkool, zoete aardappel, andijvie, sla en biet
Kweepeer

Ook zijn er nog veel vliegende tuinbezoekers: daar kan ik erg van genieten!

Wat komt er nog uit de tuin bij julie? Doen jullie nog aan overwinteringsteelt?

Volgende post


Ontdek meer van De Zittende Zaaier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 384 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten